چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان در زمان حاضر اعضای اصلی سازمان همکاری شانگهای هستند و جمهوری اسلامی ایران که فعلا عضو ناظر این سازمان است، در حال طی کردن روند پیوستن به اعضای اصلی است و قرار است در اجلاس پیش روی سران در سمرقند مراحل نهایی این روند انجام شود.
در این اجلاس سران سازمان های بین المللی و منطقه ای که سازمان همکاری شانگهای با آنها ارتباط رسمی برقرار کرده است، به ویژه سازمان ملل متحد، \xa0کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه (ایسکاپ- ESCAP)\xa0، یونسکو، کشورهای مستقل مشترک المنافع، سازمان پیمان امنیت جمعی (\xa0CSTO)\xa0 \xa0اکو، \xa0 کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا\xa0 (CICA) و اتحادیه عرب حضور خواهند داشت.
\xa0نشست سران از ۱۵ تا ۱۶ سپتامبر (۲۴ - ۲۵ شهریور) در سمرقند برگزار و ۲۸ سند برای تصویب در این نشست پیش بینی شده است.\xa0
رئیسی گفت: از نظر ما عضویت ما در شانگهای و اکو و همکاری های بین المللی به ویژه ارتباط با همسایگان بسیار اهمیت دارد. ما بنای تعادل در ارتباط با همه کشورها را داریم و این تعادل و توازن همواره در دستور کار ما در سیاست خارجی به ویژه نسبت به کشورهای همسایه و کشورهای دوست قرار دارد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از دبیرخانه سازمان همکاری شانگهای، در جلسه اطلاع رسانی مربوط به اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که به میزبانی وزارت امور خارجه ازبکستان برگزار شد، رحمت الله نوریمبتوف\xa0هماهنگ کننده ملی ازبکستان برای سازمان همکاری شانگهای (SCO) گفت سران همه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و همچنین سران کشورهای ناظر شامل جمهوری اسلامی ایران، بلاروس و مغولستان نیز در اجلاسی که قرار است روزهای ۲۴ و ۲۵ شهریور در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شود، حضور خواهند یافت.
حدود یک هفته پیش، صدر جباروف رئیس جمهوری قرقیزستان پیش نویس تفاهم نامه تعهدات ایران به منظور دستیابی به وضعیت عضویت در سازمان همکاری شانگهای را امضا کرد.
وی تصریح کرد: نسبت به ارتباط با شانگهای ما در اجلاس گذشته که در دوشنبه برگزار شد به عضویت شانگهای درآمدیم لیکن این عضویت مقدماتی دارد که آن اسنادی است که قبل از عضویت ما در شانگهای به تصویب رسیده و این اسناد باید مورد توجه جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد و سندها به تایید کشور ما برسد.
اگرچه پیش از این برخی گمانه زنی ها مبنی بر احتمال حضور بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند مطرح شده بود، اما هماهنگ کنندگه ملی ازبکستان در امور این سازمان، صحبتی از حضور بشار اسد در اجلاس سمرقند نکرد و گفت که این موضوع فعلا مطرح نیست.