به گزارش گروه علمی ایرنا از بنیاد ملی نخبگان حسن الحسینیوی افزود: جایزه علامه طباطبایی یکی از برجسته ترین جوایز بنیاد ملی نخبگان است که به اساتید برجسته و تاثیرگذار علمی کشور اعطا می شود. این جایزه پس از وقفه ای چند ساله، امسال با تشکیل شورای نخبگان و تعیین اعضای آن از سر گرفته می شود.
وی با اشاره به اینکه در اردیبهشت ماه سال آینده مراسم تجلیل از حدود 20 نفر از این اساتید برگزار می شود، افزود: با توجه به اهمیت جایزه علامه طباطبایی و تجلیل از نخبگان و الگوسازی آنان، تلاش ها بر اساس هماهنگی در حال انجام است. پوشش رسانه ای باید برای انعکاس این برنامه در جامعه کافی باشد.
حسینی در خصوص معیارهای انتخاب اساتید نیز گفت: مهمترین شاخص، اجماع جامعه علمی بر نخبه بودن و جایگاه فرد است. مثلاً اگر فردی در رشته ای مانند مهندسی عمران معرفی می شود، باید به عنوان یک شخصیت علمی و الگو شناخته شود.
دبیر شورای نخبگان ادامه داد: علاوه بر این معیار، دستاوردهای پژوهشی و آموزشی، تعداد دانشجویان آموزش دیده و تعامل موثر با جامعه علمی نیز در گزینش نقش بسزایی دارد. این جایزه به اساتیدی اعطا می شود که حتی در صورت بازنشستگی در فعالیت علمی و پژوهشی خود پویا باقی بمانند.
بلوغ علمی و رفتار مثال زدنی معیار اصلی است
وی ادامه داد: جایزه علامه طباطبایی به افرادی تعلق می گیرد که در جامعه علمی نماد خرد، پختگی و رفتار مردسالارانه محسوب می شوند. این افراد نه تنها باید از نظر تحصیلی برجسته باشند بلکه باید به عنوان الگوهای رفتاری و اجتماعی نیز شناخته شوند. به عنوان مثال، اساتیدی که ارتباط مؤثری با دانشجویان دارند و در ایجاد محافل اجتماعی علمی نقش دارند، شانس بیشتری برای دریافت این جایزه دارند.
الحسینی با بیان اینکه شورای نخبگان پنج کمیته تخصصی علوم انسانی و هنر، علوم مهندسی، علوم پایه، علوم پزشکی و کشاورزی تشکیل می دهد، گفت: این کمیته ها از هفته اول دی ماه آینده و دبیران آغاز به کار می کنند هر کمیته توسط نخبگان تعیین شده و مسئول بررسی پرونده ها، معرفی افراد و ارائه اسامی نهایی به شورای نخبگان می باشند.
وی با تاکید بر اینکه این جایزه برای نسل جوان در نظر گرفته نشده است، زیرا جوایز متعددی برای این رشته در نظر گرفته شده است، گفت: جایزه علامه طباطبایی به افرادی تعلق می گیرد که علاوه بر سابقه پربار، همچنان در علمی خود پویا و تاثیرگذار هستند. حرفه فعالیت ها بازنشستگی به شرط فعال ماندن فرد در تعاملات علمی، آموزشی و پژوهشی مانعی برای کسب این جایزه نیست.
جایزه علامه طباطبایی یکی از معتبرترین جوایز بنیاد ملی نخبگان است که با هدف ارائه الگوهای علمی، ارتقای خرد و قدردانی از تلاش های پژوهشی و آموزشی به اساتید برجسته و ممتاز علمی کشور اعطا می شود.
از بارزترین ویژگی های این جایزه می توان به سرزندگی و تأثیرگذاری آن اشاره کرد، زیرا نمادی در جامعه علمی و اجماع علمی در مورد نخبه گرایی انسانی است.
مراسم اهدای جوایز به صورت دوره ای برگزار می شود و شامل گروه های علمی مختلف از جمله علوم انسانی و هنر، علوم مهندسی، علوم پایه، علوم پزشکی و کشاورزی می شود.
تاکنون 72 استاد و پژوهشگر برجسته این جایزه را دریافت کرده اند.