باشگاه دانشمندان جوان که نقشه راه/ علایق نخبگان را دنبال می کند چیست؟

باشگاه دانش‌پژوهان جوان به دنبال نقشه راه/دغدغه‌های نخبگان چیست؟

گروه جامعه ایرنا – این باشگاه مسئولیت برگزاری المپیاد علمی دانش آموزی کشور، اعزام تیم ها به مسابقات جهانی و حمایت از نخبگان به ویژه المپیادهای کشور را بر عهده دارد و علاوه بر شناسایی و حمایت از نخبگان، بسترسازی برای فعالیت نخبگان را نیز بر عهده دارد.

از آنجایی که دانش‌آموزان المپیاد یک درصد از 1.5 درصد دانش‌آموزان مستعد کشور را تشکیل می‌دهند و هر ساله با تلاش فراوان خود باعث افتخار کشور می‌شوند. از این رو ایجاد مکانی مستقل برای سازماندهی و برگزاری فعالیت های مرتبط با این دانش آموزان نخبه بسیار حائز اهمیت است اما این باشگاه از ابتدای فعالیت خود با فراز و نشیب های زیادی مواجه بوده است.

در سال 1352 با تصویب اساسنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی، باشگاه دانش پژوهان جوان از دفتر وابسته به سازمان به مجموعه ای مستقل تبدیل شد و در سال 1353 رسماً به عنوان یک سازمان مجزا شروع به فعالیت کرد.

این روند تا پایان دهه هشتاد ادامه داشت و باشگاه هر روز در حال پیشرفت بود و هر روز جایگاه المپیک ایران در مسابقات جهانی بهتر می شد تا اینکه باشگاه به محل تجمع نخبگان و المپیک تبدیل شد.

اما در این مسیر، در سال 1388 شورای عالی اداری کشور به یکباره در راستای کوچک سازی دولت، تصمیمی عجولانه و غیرکارشناسی را اعلام کرد که بر اساس آن، باشگاه دانشمندان جوان و سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان نیز با هم ادغام شدند. با ادغام این دو سازمان، باشگاه تبدیل به یک مرکز شد، بنابراین، دهه 1990 به عنوان عصر تاریکی شناخته می شود.

اگرچه در آن شرایط تیم های المپیک همچنان فعال بودند، اما به دلیل مشکلات عدیده ای که به دلیل تغییر ساختار باشگاه به وجود آمد، نخبگان در کسب مدال به قدری کاهش یافتند که در سال 1377 رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنان خود: او مستقیماً به فیلدز اشاره کرد: «جایی که افتادیم».

سرانجام پس از سخنان رهبری و با پیگیری های بسیار دلسوزانه، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1397 تصویب کرد که ظرف مدت 6 ماه باشگاه دانشمندان جوان به عنوان یک تشکل مستقل تشکیل شود.

در همان زمان، تشکیل باشگاه بنیادی بود، اما اجرای آن دو سال به طول انجامید تا اینکه اساسنامه باشگاه دانشگاه بیجهان جوان در اسفند 1400 با پیروی از رئیس جمهور در دولت سیزدهم به تصویب شورای عالی رسید. تأسیس شورای انقلاب فرهنگی در مرداد 1401 هجری شمسی به عنوان سازمانی مستقل اعلام شد

در ادامه مراحل اداری دوره نوزایی باشگاه از جمله انتخاب هیئت امنا، رئیس باشگاه و تامین ساختمان اداری و تجهیزات مورد نیاز نخبگان و در نهایت از خرداد 1402 هجری قمری با انتصاب رئیس جدید باشگاه دانش پژوهان جوان، پیگیری ماموریت های جدید رسما آغاز شد.

رئیس باشگاه دانش پژوهان جوان وی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا درباره علت مهاجرت نخبگان و مهمترین اقدامات این باشگاه برای مهار این روند اظهار داشت: در این خصوص با المپیکی ها بسیار صحبت کردیم و آنها نیز بیان کردند. نگرانی های آنها

سید رضا حسینی با تاکید بر اینکه عدم برنامه ریزی برای آینده روشن یکی از مهم ترین دلایل مهاجرت المپیکی ها و نخبگان است، افزود: بی ثباتی اقتصادی و چالش های موجود در زندگی کودکان باعث می شود این افراد نتوانند به درستی برای آینده خود برنامه ریزی کنند. اگر بعد از 5 سال آینده او را از فردی بپرسیم، بدون شک عوامل مختلفی مانند قیمت دلار، شرایط کشور و حتی مسئولان را در نظر می گیرد.

وی ادامه داد: دانش آموزان سن کمتری دارند و دغدغه آنها بیشتر است. علاوه بر این، مدام مورد بمباران رسانه ها قرار می گیرند، بنابراین گاهی اوقات نمی توانند آینده خود را به درستی برنامه ریزی کنند.

حسینی خاطرنشان کرد: این دانش آموزان المپیادی می خواهند در کشور بمانند و برای پیشرفت ایران تلاش کنند، اما اینکه چگونه، کجا و چگونه این کار را انجام دهند و چه مشاغلی برای این افراد در نظر گرفته شده است چالش مهمی است.

منافع نخبگان/باشگاه دانشمندان جوان به دنبال نقشه راه چیست؟

وی بیان کرد: اکنون باشگاه دانشمندان جوان در تلاش است تا با تعامل با صاحبان صنایع و شرکت ها و آگاهی از اینکه می توانند در کشور نقش آفرینی کنند، دانشجویان را در ایجاد شغل مناسب برای خود مشارکت دهد.

رئیس باشگاه دانشمندان جوان گفت: در حال حاضر حدود 200 المپیاد در قالب کمیته های علمی، مدرس، طراح سوالات و هم تیمی در باشگاه دانشمندان جوان مشغول به کار هستند که اقدام بسیار ارزشمندی است.

الحسینی اضافه کرد: مشکل اینجاست که باید دغدغه نخبگان را از طریق باشگاه بیان کنیم تا بتوانند نقش آفرینی کنند و بدانند که به چشم می آیند و می توانند در جامعه نقش آفرینی کنند.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا سلسله نشست هایی با عنوان «من و کشوری که دوست دارم» را با حضور مسئولین ارشد برگزار خواهیم کرد که هر هفته با دانش آموزان باشگاه پرسش و پاسخ خواهند داشت و به این ترتیب بچه ها. سوالات نامحدودی برای معرفی خود خواهند داشت.

رئیس باشگاه دانشمندان جوان افزود: هدف از برگزاری این جلسات تعامل است تا دغدغه های المپیک و دلایل مراجع ذی صلاح برای اقداماتی که انجام داده اند ذکر شود تا به گوش دانشجویان برسد و دوجانبه خوب باشد. همکاری شکل می گیرد.

حسینی افزود: اقدام دیگر این است که با نخبگان کسب و کار که در ایران ماندند و توانستند تاثیر جدی بگذارند جلساتی برگزار کردیم و این افراد صحبت کردند که چگونه در کشور برای این دانش آموزان موثر باشد و این موضوع بچه ها را امیدوار کرد. حرکت کنند و این اقدام به عنوان پشتوانه برای آنها محسوب می شود.

منافع نخبگان/باشگاه دانشمندان جوان به دنبال نقشه راه چیست؟

المپیک از نخبگان خواست در طرح جامع تجدید نظر کنند

وی خاطرنشان کرد: همچنین با مدال آوران المپیکی که در خارج از ایران تحصیل کرده اند و اکنون به کشور بازگشته اند جلساتی برگزار کردیم تا بتوانند به صورت واقع بینانه نکات مثبت و منفی خارج از ایران را به دانش آموزان بازگو کنند.

رئیس باشگاه دانشمندان جوان گفت: در این جلسات نکات مثبت و منفی به تفصیل بیان می شود تا دیدگاه دانشجویان نسبت به سفر به خارج منطقی شود. این افراد دلایل بازگشت خود به ایران را نیز بیان می کنند.

الحسینی بر تعامل باشگاه دانشمندان جوان با بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: در حال مذاکره با نهادهای خصوصی هستیم تا بخشی از نیروی انسانی خود را به المپیک اختصاص دهند تا کار آنها سریعتر پیش برود و این دانشجویان رضایت بیشتری داشته باشند.

وی افزود: المپیک سال گذشته طرحی به نام «طرح جامع نخبگان» به رئیس جمهور ارائه کرد و با وجود اینکه رئیس جمهور در آن زمان نظر مثبتی داشت، از سوی نمایندگان رد شد.

رئیس باشگاه دانش پژوهان جوان تصریح کرد: در این طرح دانشجویان اعلام کردند که علاقه مند به زندگی در ایران هستند اما دغدغه هایی مانند مسکن و اشتغال دارند که باید برطرف شود.

الحسینی یادآور شد: اکنون نخبگان زیادی در کشور وجود دارد و به احیای این طرح خوش بین هستیم.

منبع: https://www.irna.ir/news/85625406/%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4-%D9%BE%DA%98%D9%88%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D8%AF%D9%86%D8%A8%D8%A7%D9%84-%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%AF%D8%BA%D8%AF%D8%BA%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D8%AE%D8%A8%DA%AF%D8%A7%D9%86-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA