بر اساس گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا وی از فرهنگستان علوم در اولین جلسه به روز رسانی نقشه جامع علمی به همت شورای آینده نگری فرهنگستان علوم حضور یافت. محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم، اثبات اسلام و مسلمین عبدالحسین خسروبنا دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی این فرهنگستان را برگزار کرد.
رئیس فرهنگستان علوم در این جلسه گفت: اگر بخواهیم به روز رسانی نقشه جامع علمی در فرهنگستان ادامه دهیم باید از اختیارات ویژه ای برخوردار باشیم و همکاری همه بخش های فرهنگستان مورد توجه قرار گیرد.
محمد رضا مخبر دزفولیوی ادامه داد: در به روز رسانی نقشه، سه گروه اصلی علوم، علوم بهداشتی (پزشکی) و علوم انسانی هستند که اختیارات کامل برای به روز رسانی این سه گروه را دارند تا گروه های آنها جمع آوری و در نهایت به شورای عالی فرهنگ ارائه شود. انقلاب در قالب یک بسته یکپارچه.
رئیس فرهنگستان علوم بر الگوی آینده تاکید کرد و گفت: نقشه جامع علمی کشور برای آینده در حال تدوین است و در این راستا باید روندهای کلی علم و فناوری در سطح جهانی را بشناسیم. زیرا علم و فناوری مترادف با قدرت شده اند. همانطور که ربع اول قرن بیست و یکم می گذرد، ما باید استراتژی هایی را شناسایی کنیم که به واقعیت نزدیک هستند. همچنین برای طراحی نقشه جامع نیاز به محاسبه روندهای کلان منطقه ای و ملی داریم.
مخبردزفولی در برآورد روندهای کلان بیان کرد: هوش مصنوعی، رباتیک، انرژی های تجدیدپذیر، بیوتکنولوژی و بلاک چین از گرایش های کلان جهانی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. روندهای کلان منطقه ای نیز نشان می دهد که تولیدات علمی منطقه چهار برابر شده است، بنابراین باید به این بخش نیز توجه شود.
وی بر واقع گرایی در نقشه جامع علمی جدید تاکید کرد و گفت: اشتباهاتی در نقشه اول رخ داده است که باید با دید واقع بینانه اصلاح شود. در صورت لزوم باید ساختارها را تغییر دهیم و رویکردهای جدیدی اتخاذ کنیم. برنامه های جدید باید واقع بینانه و واقع بینانه باشند. سند جدید نباید کلی باشد، بلکه باید بر اهداف محدود و اولویت های خاص تمرکز کند. راه حل مشکلات کشور را نیز در مرجع علمی جستجو می کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم بر تعیین اولویت ها تاکید کرد و ادامه داد: انتخاب اولویت های مناسب برای طراحی نقشه جدید ضروری است. در این نقشه باید مشخص شود که چه تعداد دانشجو، در چه رشته هایی و در چه پروژه هایی مشغول به کار خواهند شد. مکانیسم اجرای نقشه نیز باید برای تعیین جهت جدیدی که متناسب با نیازهای امروز و فردا باشد، توسعه یابد.
وی در پایان با اشاره به شهادت سید حسن نصرالله خطاب به عاملان شهادت وی افزود: ممکن است امروز بخندید اما فردا گریه کنید. شکست اسرائیل و مصیبت آمریکا و اسرائیل وعده خداست و پیروزی خداوند زمانی حاصل می شود که دل شکسته شود.
ضرورت داشتن نقشه جامع علمی مبتنی بر حکمت
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این جلسه خاطرنشان کرد: ده ها تن مواد منفجره برای شهادت سید حسن نصرالله استفاده شد و این نشان دهنده ناتوانی رژیم صهیونیستی است که چنین امکاناتی را برای آوردن سید حسن بسیج کرده است. نصرالله به شهادت.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسرونا با توجه به به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور بر اصول حکمرانی تاکید کرد و گفت: این اصول باید در این نقشه اعمال شود نیازهای کشور را نبینیم موفق نخواهیم شد. حفظ نخبگان، احترام به دانشمندان و تمرکز بر موضوعات پیشرفته مانند کوانتوم از اهمیت بالایی برخوردار است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اصل دوم توجه به هدف است. ایران همواره دارای روحیه تمدنی بوده و هدف این نقشه رسیدن به مرجع علمی کشور است. برای دستیابی به اقتدار علمی در منطقه و جهان باید افق زمانی مشخصی مشخص شود.
خسروبنا اصل سوم را تعریف سیاست های راهبردی دانست و افزود: این نقشه باید شامل سیاست های راهبردی و اهداف اصلی باشد.
وی در اصل چهارم بر جامعیت نقشه تاکید کرد و گفت: این نقشه باید جامع و شامل آموزش، پژوهش، فناوری و نوآوری باشد. نمی توان گفت تنها یکی از این عوامل دارای اولویت بالاتری است. در زیر باید در طرح جامع راهکارها در نظر گرفته شود این طرح باید یک سند راهبردی و راهنما باشد و در صورت نیاز به اصلاحات ساختاری شامل شورای حضور و غیاب، معاونت دانشگاه و بنیاد نخبگان باشد. .
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اصل زیر را توجه به نیازهای سیاست های علم و فناوری ذکر کرد و افزود: این سیاست ها شامل شش محور اصلی است که باید به آن توجه شود.
وی در پایان با تاکید بر اینکه طرح جامع علمی کشور مبتنی بر حکمت است، ادامه داد: حکمت یک مفهوم قرآنی است که در آیه ۲۶۹ سوره بقره به آن اشاره شده است. دانش، بینش، منش و عمل از مصادیق حکمت است و قابل آموزش است. اگر تدبیر بر اساس حکمت باشد، خیر زیادی به همراه خواهد داشت. با توجه به پیشرفت های علمی، روند پالایش نقشه باید سریعتر انجام شود.
هنگام به روز رسانی نقشه جامع علمی باید به چالش های نقشه قبلی توجه شود
همانطور که رئیس شورای توسعه انسانی در این جلسه گفت: بدون شک با مسائل جدیدی مواجه هستیم و نیازمند به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور هستیم و در این راستا باید چالش های نقشه جامع قبلی بررسی شود. .
سعید رضا العاملی وی ادامه داد: یکی از ایرادات سند قبلی عدم توجه کافی به علوم انسانی است زیرا فصل جداگانه ای در نظر گرفته نشد. اگر روی مسائل جدید تمرکز کنیم، باید به نحوه دسترسی به این فناوری ها نیز اهمیت دهیم. هدف مورد نظر از به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور باید پیشرفت و رفاه مردم باشد.
وی ادامه داد: متأسفانه علوم انسانی جزو علوم فاخر محسوب می شود در حالی که 48 درصد پذیرش در دانشگاه ها مربوط به علوم انسانی است، دلیل اصلی اینکه امروز نمی توانیم پیشرفت کافی داشته باشیم این است که به علوم انسانی و هنر توجه کافی نداشتیم. اگرچه سطح هوش ایرانیان بالاتر از میانگین جهانی است، اما باید سرمایه انسانی را ارتقا دهیم.
راهکارهای به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور
رئیس شورای آینده نگری فرهنگستان علوم همچنین گفت: نقشه جامع علمی کشور به عنوان یکی از مهمترین اسناد راهبردی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین و در سال 1388 تصویب شد و این نقشه طراحی شده است. با هدف دستیابی به مرجع علمی کشور تا افق سال 1404 هجری قمری و شامل ارزش های اساسی، اهداف و راهبردهای کلی ملی و بخشی توسعه علمی و فناوری کشور است. با گذشت زمان و پیشرفت های سریع علمی و فناوری، مقام معظم رهبری ضرورت بازنگری و به روز رسانی این نقشه را مطرح کردند.
ناصر باقری مقدم وی ادامه داد: محورهای اساسی به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور است. این نهاد شامل تعالی در حل مسائل ملی و شرکت در نشست های علمی بین المللی است.
این نقشه باید با تمرکز بر حل مسائل اولویت دار کشور از جمله مشکلات اقتصادی، زیست محیطی و بهداشتی به روز شود. فناوری های نوین مانند هوش مصنوعی، بیوتکنولوژی و انرژی های تجدیدپذیر از اولویت های مهم در این مسیر هستند.
وی علاقه به آموزش و پژوهش را تاییدی دیگر در به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور دانست و افزود: نقشه جدید باید جامعیت خود را در حوزه های آموزشی، پژوهشی، فناوری و نوآوری حفظ کند و ارتقای کمی و کیفی این موارد را دنبال کند. زمینه ها همچنین باید به نیازهای آموزش عالی و آموزش به عنوان مبنای توسعه علمی توجه ویژه ای شود.
رئیس شورای آینده نگری فرهنگستان علوم تصریح کرد: نقشه جامع علمی کشور شامل مجموعه راهبردهای جامع و ملی است که به توانمندسازی سرمایه انسانی، تعاملات علمی بین المللی و توسعه توانمندی های علمی و فناوری کشور می پردازد. زیرساخت. این استراتژی ها باید همزمان با تغییرات جهانی در علم و فناوری باشد.
وی گفت: در فرآیند نوسازی نقش فرهنگستان علوم و نهادهای مرتبط با علم و فناوری مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد نخبگان پررنگ می شود. این نهادها باید با همکاری بین خود و بر اساس الگوهای مدیریتی اثربخش، نقش مهمی در اجرای طرح ایفا کنند.
باقری مقدم درباره اهداف و نتایج مورد انتظار گفت: افزایش نقش علمی ایران در منطقه و جهان از طریق افزایش تولیدات علمی و فناوری، افزایش همکاریهای علمی و تبادل فناوری بینالمللی با سایر کشورها و حل مشکلات راهبردی کشور با استفاده از دانش و فناوریهای بومی. یکی از اهداف و نتایج مورد انتظار، به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور است.
وی ادامه داد: در این نقشه همچنین تاکید شده است که به روز رسانی باید به صورت مستمر و بر اساس ارزیابی های علمی و فناوری صورت گیرد تا نقشه همسو با تحولات جهانی باشد و از فرصت های جدید در علم و فناوری بهره گیرد.
در ادامه جلسه اعضای فرهنگستان علوم پزشکی، وزارت بهداشت، وزارت علوم و روسای دانشگاه ها نظرات کارشناسان خود را در خصوص به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور بیان کردند.
منبع: https://www.irna.ir/news/85613389/%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D9%87%D8%A7%D8%AA-%D9%86%D9%82%D8%B4%D9%87-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D8%A2%D9%85%D8%AF%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D8%B4%D9%88%D8%AF